Att välja jord

Vad är skillnaden på jord och jord?
De flesta växter behöver jord för att leva, det är där i från rötterna får sitt vatten. Men det är skillnad på jord och jord. Du kanske tänker "varför inte bara använda utomhusjord för mina inomhusväxter?" men detta är inte är någon bra ide!

När utomhusjord tas in tar du även med allt som lever i jorden, och dessa älskar nämligen att äta på dina växter, du riskerar också att jorden är "sjuk" och kan döda växten pga det. Så kortfattat, utomhusjord är inte anpassad för dina inomhusväxter, så skippa den! nedan hittar du mer tips om jord för just dina krukväxter.


Vad innehåller jorden för inomhusväxter?
De vanligaste jordblandningarna innehåller ofta torv, tillsammans med perlit och kompost. Olika blandningar kan också ha vermiculite, träflis, sand mm.

Uppdelning efter komponent:

  • Torv - grunden för de flesta blandningar och används i stora proportioner, den är porös och håller vatten.
  • Perlite - vita, ljusa stenar bildade från överhettat vulkaniskt glas, ett material som har förmåga att absorbera och avge fukt. 
  • Sand - reglerar luft och vatten. 
  • Vermikulit - hjälper till att hålla vatten och ger ett långsamt läckage av mikronäringsämnen.
  • Träflis / Bark - förfallande organiskt material som ger en långsam frisättning av makronäringsämnen. Om det är grovt kan det hjälpa till med dränering.
  • Kompost är näringsrik och mikroberikad vilket ger växten tillväxt.
  • Glas / sten billigt fyllmaterial som finns i mindre bra blandningar.
Olika blandningar har utvecklats för olika typer av växter. Till exempel behöver suckulenta en blandningar med extra sand och grovare material för att hjälpa till vid dränering och tillväxt. Inomhus växter behöver bra luftcirkulation för att deras rotsystem ska fungera, för kompakt jord gör det svårt för rötterna att sprida sig och blockerar fukt från att genomtränga i jorden. Som resultat kan sjukdomar och bakterier döda din växt. 

Slutsats - jordblandningar för krukväxter är annorlunda än utomhusjord. Det är bäst att använda jord som är anpassad för inomhusväxter. Använd en jord som ger din växts rötter den föredragna luft, fukt och näringsbalansen den vill ha. Jord från utomhus är tung och är bäst lämpad för utomhusbruk.


Gröna Nyheter

"Jag är inte besatt av växter, jag tycker bara att varje kvadratmeter behöver ha en"

Filippa Blancér - Grundare Djungelrummet