Att välja jord

Vad är skillnaden på jord och jord?
De flesta växter behöver jord för att leva, det är där i från rötterna får vatten, näring och syre. Men det är skillnad på jord och jord. Du kanske tänker "varför inte bara använda utomhusjord för mina inomhusväxter?" men detta är inte är någon bra ide!

När utomhusjord tas in tar du även med allt som lever i jorden, och dessa älskar nämligen att äta på dina växter, du riskerar också att jorden är "sjuk" och kan döda växten pga det. Så kortfattat, utomhusjord är inte anpassad för dina inomhusväxter, så skippa den! nedan går vi igenom vad jord för krukväxter innehåller och varför.


Vad innehåller jorden för inomhusväxter?
Den vanligaste jordblandningen för krukväxter "blomjord" innehåller ofta torv, tillsammans med näring i form av gödsel och ibland perlit eller små lecakulor, en jord som passar det flesta krukväxterna. Det finns även andra jordblandningar utformade för olika sorters växter som kan innehålla vermiculite, träflis, sand mm.

Uppdelning efter komponent:

  • Torv - grunden för de flesta blandningar och används i stora proportioner, den är porös och håller vatten.
  • Gödsel -  är näringsrik och mikroberikad vilket ger växten tillväxt.
  • Perlite - vita, ljusa stenar bildade från överhettat vulkaniskt material, som har förmåga att absorbera och avge fukt. 
  • Sand - reglerar luft och vatten. 
  • Vermikulit - hjälper till att hålla vatten och ger ett långsamt läckage av mikronäringsämnen.
  • Träflis / Bark - förfallande organiskt material som ger en långsam frisättning av makronäringsämnen. Om det är grovt kan det hjälpa till med dränering.
  • Lecakulor - hjälper till med dränering.

Olika blandningar har utvecklats för olika typer av växter. Till exempel behöver suckulenter en blandningar med extra sand och grövre material för att hjälpa till vid dränering och tillväxt. Inomhusväxter behöver bra luftcirkulation för att deras rotsystem ska fungera, för kompakt jord gör det svårt för rötterna att sprida sig och blockerar fukt från att genomträngas i jorden. Som resultat kan sjukdomar och bakterier döda din växt. 

Tips - För att göra din jord ännu mer porös och för att skapa extra luftfickor som förser din växt med syre, samt öka dräneringen i krukan som i sin tur minskar risken för övervattning, tillsätt extra perlite i din jord. Vid plantering använd ca två delar jord och en del perlit, och din växt kommer älska dig lite extra!

Shoppa växter

Hitta din växt


Gröna Nyheter

"Jag är inte besatt av växter, jag tycker bara att varje kvadratmeter behöver ha en"

Filippa Blancér - Grundare Djungelrummet